NIEUWS

Van Liempt: lezing in Dordrecht
over de chaos na de bevrijding

journalist en historicus dr. Ad van Liempt

Ad van Liempt: ook Dordrecht komt ter sprake.
Foto Rolf Baas

De journalist en historicus dr. Ad van Liempt houdt donderdagavond 7 oktober een lezing in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk over zijn boek De Afrekening. In dit boek, deel 6 van de serie ‘Leven in Bezet Nederland’ en verschenen in maart 2020, beschrijft hij hoe 1945 weliswaar het jaar was van de bevrijding, maar daarom nog geen jubeljaar. De kerk is open vanaf 19 uur. Belangstellenden zijn verplicht een coronatoegangsbewijs te tonen.

 “Een zwarte wolk” hing boven de bevrijding, meldt de achterflap van de paperback, die rijk is geïllustreerd met “uniek beeldmateriaal” uit de collectie van het NIOD en 216 pagina’s telt. Nederland kreeg zijn weliswaar zijn vrijheid terug, maar er heerste “een sfeer van chaos”.
        “Er vielen”, licht de achterflap toe, “een paar honderd doden bij schietpartijen tijdens het gezagsvacuüm in de meidagen. En op straat werden NSB’ers naar kampen gesleept en zogeheten moffenmeiden openbaar vernederd en kaalgeknipt. Het duurde lang voor Nederland weer op een ordelijke samenleving begon te lijken. Er was nauwelijks transport, de verwoestingen waren gigantisch en van economisch herstel was nog geen glimp waar te nemen.”
        In mei werd bovendien “vooral vergeefs gewacht op al diegenen die niet terugkwamen”. Langzamerhand “drong het besef door dat uit de Joodse gemeenschap 104.000 onschuldige mensen in de vernietigingskampen waren vermoord”.
        De lezing zou aanvankelijk vorig jaar worden gegeven, als onderdeel van ’75 jaar bevrijding’. Maar als gevolg van de pandemie moest zij tweemaal worden afgelast.
        Na afloop van zijn lezing gaat Van Liempt (Utrecht, mei 1949), auteur van talrijke oorlogsboeken en een gezaghebbend tv-programmaker, in gesprek met het publiek in de zaal, onder leiding van de Dordtse journalist Hans Berrevoets. Dan zullen ook onderwerpen aan bod komen die Dordrecht raken. De Wilhelminakerk zorgt via het eigen internetkanaal voor een live-stream van de bijeenkomst.