NIEUWS

Debuutroman beschrijft joodse
familie Van Dam uit Dordrecht

De Dordts-joodse familie Van Dam speelt een prominente rol in het eerste boek van Paula Ouwens Nagell-Gilin uit Zoetermeer, getiteld De Terugkeer van de Tasch. Deze roman, deels berustend op historische feiten, deels op fictie, is eind 2020 verschenen bij Uitgeverij Boekscout in Soest. Verhaal 67 en verhaal 107 op deze Stolpersteine-website hebben enigszins bijgedragen aan het boek.
        
‘De Terugkeer van de Tasch’ is de debuutroman van Paula Ouwens Nagell-Gilin. Eerder schreef zij het levensverhaal op van haar schoonmoeder: Sara Ouwens-Nagell-van Dam. “Dit levensverhaal”, zo meldt het persbericht van de uitgeverij, “inspireerde haar, na ingang van haar prepensioen, tot het schrijven van ‘De Terugkeer van de Tasch’, waarmee zij de herinnering aan de familie Van Dam voor altijd levend wil houden.”

Decennia
Paula Ouwens Nagell-Gilin is geboren in Den Haag en studeerde in Rotterdam Culturele en Maatschappelijke Vorming. Lange tijd is zij werkzaam geweest als projectmanager en fondserwerven in de sector Zorg en Welzijn. Vanaf 2007 is zij lid van de Soroptimistclub Zoetermeer en omstreken, een instelling die zich inzet voor vrouwen en kinderen in achterstand. Door haar huwelijk kwam zij in aanraking met het joodse milieu.
        De tas in de titel is de ‘zwarte tasch’, die decennialang is bewaard, in de hoop deze ooit aan de eigenaresse of haar familie te kunen overhandigen: zie verhaal 107. “En nu, ruim zeventig jaar na dato, is het moment dan toch daar. In de tas bevinden zich onder andere brieven, foto’s, krantenknipsels, bonnetjes, kwitanties, een broche, een gouden armbandje en een muntje in de voering.”
        Tezamen vormen ze “een aanvulling op de vele hiaten in het verhaal over de zeer uitgebreide joodse familie Van Dam”. Deze familiegeschiedenis begint in 1857 en eindigt in 2016, met de overhandiging van de tas met inhoud.

Welvarend
Het boek, dat deze periode bestrijkt, speelt zich af in Dordrecht en Rotterdam, maar voert de lezer eveneens mee naar het “Engeland ten tijde van de industriële revolutie” en naar de stad Berlijn, onder het bewind van de staatsman Otto von Bismarck en kaiser Wilhelm II.
        In dit Berlijn woonde Jacques van Dam, die in Dordrecht is geboren op 1 april 1886 en officieel Abram Isaac van Dam heette. Hij was een welvarende antiquair, die zich bewoog in de hoogste kringen van het toenmalige Duitse Rijk en het schopte tot hofleverancier.
        De geïllustreerde paperback, 382 pagina’s tellend, kost 23,99 euro.

Paula Ouwens Nagell-Gilin

Paula Ouwens Nagell-Gilin uit Zoetermeer