NIEUWS

Nieuw: schuilsteentjes
voor onderduikgevers

Dit is het allereerste schuilsteentje, gelegd in Eindhoven
Dit is het allereerste schuilsteentje, gelegd in Eindhoven.
Foto Website Schuilsteentjes.nl

Nog een nieuw herdenkingssteentje gaat Nederland misschien veroveren: het schuilsteentje. Dit herinnert aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats hebben geboden aan onderduikers. Ze zijn een idee van de kunstenaar Jacques Offenbach uit Eindhoven. Hij wil met de steentjes “de plekken markeren waar tijdens de oorlog mensenlevens werden gered”, licht hij toe op zijn website schuilsteentjes.nl. “Ze herinneren ons aan moedige keuzes en laten je even stil staan.”

Wandeling
Offenbach legt op zijn site uit hoe het idee ontstond. In het kader van 80 jaar bevrijding organiseerde hij in de wijk Groenewoud/Woensel West wandelingen, “om stil te staan bij de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Eindhoven”.
        Tijdens een zo’n wandeling ontmoette hij een buurtbewoonster, die vertelde dat jaar vader twee jaar had ondergedoken gezeten in een huis aan de Wenckenbachstraat. Online ontdekte Offenbach het huisnummer, en ook dat de toenmalige bewoners Ad van Eerd en zijn toenmalige vrouw Annie Mutsaers meer dan twaalf onderduikers een schuilplaats hadden geboden.
        “Dit aangrijpende verhaal raakte me en zette me aan het denken: terwijl we met struikelstenen degenen herdenken die hun leven verloren, hoe zit het met degenen die hun leven op het spel hebben gezet om anderen te redden?”, schrijft Offenbach.

Ronde vorm
Zo kwam hij op de schuilsteen, een herdenkingsteken voor diegenen die tijdens de oorlog hun huis openden en onderduikers “beschermden tegen de dreigende vernietiging”. Op de steen, rond van vorm en 10x10cm groot, komt de naam van de onderduiker en de boodschap: Wie één leven redt, redt de hele wereld.
        “Deze zin, afkomstig uit de Talmoed en bekend geworden door de film Schindler’s List, staat centraal in dit project,” meldt Offenbach. Wie wil bijdragen aan het project, of wil meedenken over subsidie en organisatie, wordt door Offenbach opgeroepen zich te melden via zijn website. “Alle ideeën om dit initiatief levend en inspirerend te houden, zijn welkom.” Zo te lezen is zijn initiatief kennelijk nog vrij nieuw.
        Offenbach is te mailen en te telefoneren.
        Een bekend voorbeeld van onderduikgevers zijn Miep en Jan Gies, die in het Achterhuis Anne Frank en nog enkele onderduikers verborgen hielden. Ook in Dordrecht waagden bewoners hun leven door onderduikers te huisvesten. Op de website Stolpersteine Dordrecht zijn meerdere voorbeelden ervan te vinden door te zoeken op het woord ‘onderduikgever’.