NIEUWS

‘Dordrecht’ is nu ook voltooid in
internationale Stolpersteine.app

Van de 199 Stolpersteine die in Dordrecht zijn gelegd voor vermoorde joodse Dordtenaren, hebben er inmiddels 83 een eigen persoonspagina met foto gekregen in de database tevens internationale website Stolpersteine.app.

website van Kamp Westerbork

De stand van zaken in Dordrecht volgens de website van Frank van Dijk in november 2023:
199 steentjes zijn er gelegd, op 80 locaties.
Foto Website ‘Stolpersteine.app’

Silhouet
Van deze mensen wordt een ingekleurde persoonsfoto getoond; alleen sommige afbeeldingen zijn in het originele zwart-wit. Niet van alle omgebrachte Dordtse joden zijn foto’s beschikbaar; in dat geval toont de website het silhouet van een man, vrouw of kind. Maar als er alsnog foto’s beschikbaar komen, “zullen ze worden toegevoegd”, zegt ICT-consultant Frank van Dijk, de beheerder van de website.
        Al zo’n twee jaar geleden is er op deze Dordtse Stolpersteine-website aandacht besteed aan de website van Van Dijk, een project dat in 2016 begon als een bescheiden Eindhovens project, zie artikel 240. In maart 2023 werd bericht over de groei ervan. De app bestrijkt nu drie landen (Nederland, België en Luxemburg) en noemde (toen) bijna 13.000 Stolpersteine, gelegd in 307 gemeenten. Dordrecht kwam erin voor met 190 struikelsteentjes op 77 locaties.

Voltooid
De Dordtse werkgroep Stolpersteine heeft het werk inmiddels beëindigd. In april 2023 zijn de allerlaatste negen van de in totaal 199 steentjes aangebracht. Ook de app van Van Dijk komt, net als de Dordtse Stolpersteine-website, uit op 199 steentjes − op 80 locaties. Met andere woorden: ‘Dordrecht’ is ook bij hem voltooid.
        In buurgemeenten is de stand van zaken:
- Sliedrecht (39 steentjes op 14 locaties),
- Zwijndrecht (19 op 6),
- ’s-Gravendeel (nul),
- Papendrecht (nul) −
en verder weg:
- Strijen (15 op 5),
- Werkendam (3 op 1),
- Hardinxveld-Giessendam (3 op 1),
- Gorinchem (75 op 25),
- Sleeuwijk (nul) en
- Woudrichem (7 op 2).
        Voor de hele Benelux geldt dat er nu (half november 2023) 14.350 Stolpersteine zijn gelegd, in 322 steden en dorpen, op 6129 adressen. Nog enkele cijfers: het betreft 2342 kinderen, 7662 mannen, 6688 vrouwen, 13.496 joden en 702 verzetslieden. In Sobibor zijn er 3945 vermoord, in Auschwitz 7573. Bij de 14.350 personen die op de website van Van Dijk voorkomen, is van 5714 van hen een profielfoto gevonden. En voor 135 personen zijn op meerdere locaties Stolpersteine geplaatst.
        Deze cijfers kunnen morgen alweer zijn veranderd. “De stand loopt bijna dagelijks op.”

Nieuwe app
Zelf is Van Dijk alweer een stap verder. Hij is begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe app voor de mobiele telefoon (zowel iOS als voor Android). Dit doet hij niet alleen, vertelt hij.
        “Het gebeurt in samenwerking met studenten van het Fontys ICT, een hogeschool in Eindhoven. Studenten van de opleiding ICT en Media zijn in mei 2023 begonnen met het uitwerken van de ideeën voor functies in de nieuwe app. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van AI-technieken voor vertalingen en mogelijkheden om in de app ‘vragen’ te stellen over de periode van de slachtoffers.”
        “Andere functies, zoals uit te zetten wandelingen, virtuele kaarsjes ontsteken en nog zo meer, zijn ook voorzien”, vervolgt hij. “Na in het eerste semester met vijf groepen van zes studenten eerst de lijnen te hebben uitgezet, zijn wij in oktober begonnen met het volgende halfjaar, met drie nieuwe groepen studenten die de ideeën gaan uitwerken. Dit semester zal lopen tot en met februari 2024. Vanaf mei 2024 gaan studenten in het laatste semester van dit project werken aan een uiteindelijke versie.”
        Deze versie zal kort na de zomer van 2024 uitkomen, verwacht Van Dijk.

Stolpersteine.app

Enkele tientallen van de omgebrachte 83 Dordts-joodse mensen die met enkele persoonsgegevens en
een foto voorkomen op de website ‘Stolpersteine.app’.
Foto’s Website ‘Stolpersteine.app’