NIEUWS

Jaarlijks zal er op zijn geboortedag
een Arij Boogerman Lezing zijn

Opdat zijn naam niet wordt vergeten, zal jaarlijks in Dordrecht een zogeheten Arij Boogerman Lezing worden gehouden.

Mpho Tutu van Fürth

Mpho Tutu van Fürth, de dochter van de legendarische Afrikaanse bisschop Desmund Tutu, gaf de eerste lezing.
Foto Privébezit

Tutu
Boogerman, geboren in Middelharnis op 26 mei 1945 en overleden in Moerdijk als 77-jarige op 9 augustus 2022, was onder veel meer makelaar onroerend goed, voorzitter van de Stichting Behoud Augustijnenkerk, erelid van de Vereniging van Vrienden van de Grote Kerk en voorzitter van de Dordtse werkgroep Stolpersteine.
        De eerste lezing is inmiddels geweest, op 26 mei 2023 in de Augustijnenkerk. Bij die gelegenheid sprak Mpho Tutu van Fürth, de dochter van de legendarische Afrikaanse bisschop en mensenrechtenactivist Desmund Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984.

Idee
Het initiatief voor de Arij Boogerman Lezing kwam van Jan de Geus en Jan Willem Boezeman, beiden medewerker van het Historische Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof, de locatie in het pand Hof 15 waar oud-Dordtenaar Arij Boogerman een kantoorruimte had. De Geus en Boezeman vonden dat de lezing Arij’s naam moest dragen, omdat die inhoudelijk goed bij Arij’s gedachtegoed zou passen.
        Voorafgaand aan de lezing van Mpho Tutu van Fürth vertelde Adri Boogerman-Bas, de weduwe, dat zij meteen instemde met het idee. Zij vindt het niet alleen “bijzonder eervol”, maar ook “getuigen van veel respect voor Arij”.

Hart en ziel
Tijdens haar korte toespraak herinnerde Adri de aanwezigen eraan dat haar man zich als voorzitter van de werkgroep Stolpersteine, vanaf 2014 tot vlak voor zijn overlijden, “met hart en ziel heeft ingezet voor het in gedachten houden van de Dordtse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord in de vernietigingskampen”.
        In Dordrecht liggen nu 201 struikelsteentjes die aan deze mensen herinneren. “En wat ik nu zo mooi vind”, vervolgde ze, “bij iedere steenlegging refereerde Arij aan het Joodse gezegde dat je pas bent vergeten als je naam niet meer wordt genoemd. Mede door de jaarlijks terugkerende Arij Boogerman Lezing zullen ook Arij en zijn naam niet worden vergeten.”