NIEUWS

Voorzitter Arij Boogerman (77) overleden

Arij Boogerman

Arij Boogerman
Foto Per Bos

Arij Boogerman, de voorzitter van de Dordtse werkgroep Stolpersteine, is dinsdag 9 augustus 2022 gestorven. Hij is 77 jaar oud geworden. Zijn overlijden was niet onverwacht, maar kwam toch nog snel. Bij Boogerman was nog maar kortgeleden een ernstige ziekte geconstateerd. Maandag 15 augustus is hij begraven in zijn geboorteplaats Middelharnis.

        Arij Boogerman, die de laatste jaren in (een omgebouwde gereformeerde kerk in) Moerdijk woonde, genoot in Dordrecht als oud-makelaar bekendheid. Hij was evenwel geen autochtone Dordtenaar. Hij is op 26 mei 1945 geboren in Middelharnis. In die stad op Goeree-Overflakkee is hij in besloten kring begraven, in een graf naast dat van zijn vader, die ook Arij heette.
        De werkgroep Stolpersteine, die in 2013 is gevormd, kwam mede op initiatief van Boogerman tot stand. Vanaf de start was Boogerman er de voorzitter van, totdat hij die functie, verzwakt als hij was, onlangs moest opgeven. Het bestuurslid Kees Weltevrede, de historicus van de werkgroep, heeft het voorzitterschap toen overgenomen.
        Dit is de herinnering die Weltevrede aan Boogerman koestert: “Ik heb bewondering voor de vasthoudendheid aan het mededogen dat Arij Boogerman had met de Joodse Dordtenaren. Bij elke steenlegging was hij begaan met het lot van de betreffende persoon, een lot dat was opgelegd door de onrechtvaardige bezetter, en sprak hij zijn afschuw uit over de Holocaust. Heel indrukwekkend was de tocht die Dordtse werkgroepleden in november 2017 samen met met het Auschwitz Comité hebben gemaakt langs de verschrikkingen van Auschwitz, Majdanek en Sobibor. Steeds hebben we daar de namen van de vermoorde Dordtenaren genoemd.”

Op 15 oktober 1936 trouwden Arnold en Saartje in Groningen

Arij Boogerman is op de algemene begraafplaats Vrederust aan de Rottenburgseweg 76 in Middelharnis
begraven naast zijn vader, die ook Arij heette.
Foto Redactie Website