NIEUWS

Bordjes Charlotte van Praagpad
in park ‘als oud vuil neergekwakt’

Maartje Wildeman, een geboren Dordtse, schrok ervan: eind juni fietste zij langs het Weizigtpark. Tot haar “ergernis” zag zij de straatnaamborden van het zogeheten Charlotte van Praagpad “als oud vuil” achter hekken liggen, “bovenop de verwijderde fietspadborden”. Elders in het Weizigtpark, dat momenteel van nieuw gras wordt voorzien, zag zij dat andere borden van het Charlotte van Praagpad “neergekwakt waren bij de parkingang aan de Krispijnseweg”. Zij maakte er meteen foto’s van.
        De verschillende straatnaambordjes die herinneren aan de vermoorde jood Árpád Weisz (1896-1944), een Hongaarse toptrainer van onder andere DFC, staan en hangen er alle vijf nog.

Rust nodig
Dra. Charlotte van Praag, die leefde van 1910 tot 2002 en tegenover het park aan de Nassauweg woonde, was een joodse oud-lerares Duits en daarnaast “een sociaal bewogen Dordtse activiste”, zoals op de straatnaambordjes is te lezen. Op deze website is verhaal 119 aan haar gewijd.
        In het Weizigtpark, al 75 jaar oud, is gras ingezaaid. Op een toelichtend blauw bord wordt vermeld dat het gras “tijd en rust nodig heeft om goed te groeien. We laten de hekken deze zomer staan, totdat het gras sterk genoeg is”. En, staat er ook: “We maken het een fijne, groene, mooie en veilige plek voor iedereen.”
        Wildeman, tegenwoordig een Amsterdamse, heeft niets tegen de werkzaamheden, maar windt zich op over het ordeloos wegkieperen van de straatnaamborden. “Waar gewerkt wordt vallen spaanders”, zegt ze, “maar is er dan geen uitvoerder of leidinggevende zo gis om zich te realiseren hoe respectloos dit is? Het belang van Charlotte van Praag voor de stad staat toch duidelijk op het bord en velen hebben zich voor het eerbetoon aan haar beijverd.”

In depot
De redactie heeft Jeroen Kon, woordvoerder van burgemeester Wouter Kolff, om een reactie gevraagd, wijzend op de verontwaardiging van Wildeman. Kon ging daar niet op in. Hij liet slechts zakelijk weten: “De straatnaamborden zijn gisteren opgeslagen in het depot van de aannemer. Met dank voor uw signaal.”
        Wildeman heeft hoofdschuddend kennis genomen van Kon’s weerwoord. “Ook hij begrijpt de portee niet echt.”
        De hekken zouden overigens aanvankelijk op vrijdag 7 juli worden verwijderd, volgens een gemeentelijke persbericht. Het grote grasveld zou dan weer open gaan en iedereen kon dit deel van het park weer gebruiken. Maar in de rubriek ‘Gemeentenieuws’, die wekelijks in de huis-aan-huis-krant Dordrecht Centraal staat, is op 28 juni meegedeeld dat de bouwhekken langer blijven staan. De reden: “Het is al weer een tijdje ontzettend droog, het lukte daarom niet om nog voor de zomervakanie mooi groen gras te laten groeien”. Daarom blijven de hekken rond het grote veld deze zomer nog staan, “totdat het gras sterk genoeg is”. Precies dát valt nu te lezen op het blauwe informatiebord ter plekke.
        Het opnieuw inzaaien van het gras is overigens nog slechts een onderdeel van alle werk op en rond het stadspark – dat wordt uitgevoerd door Aannemer GKB Realisatie B.V. uit Barendrecht. Dit gebeurt in delen, zodat het park ‘open’ blijft om te wandelen en te spelen. Ook het station blijft intussen bereikbaar, al zijn er wel omleidingen die worden aangegeven met borden. De vernieuwing van het Weizigtpark gaat duren tot de zomer van 2024, en is bedoeld om het “voor te bereiden op de toekomst”.
        Op de website van de gemeente staan details over wat er gaat veranderen, ook op die van Aannemer GKB, zie link.

omslag en enkele binnenpagina’s van Ankie is jarig

De eerste 3 foto's: Voor het Charlotte van Praagpad in het Weizigtpark zijn meerdere straatnaambordjes gemaakt, die in juni 2023 echter in verband met werk aan de grasmat zijn weggehaald en ergens ordeloos neergelegd.
Foto’s Maartje Wildeman
Foto 4: De straatnaambordjes ter ere van DFC-trainer Árpád Weisz staan en hangen er alle vijf nog.
Foto Redactie Website