NIEUWS

Foto gevonden van de vrouw
van Siegfried Samuel de Jong

Anna de Jong-Vermeeren

De herontdekte foto van Anna de Jong-Vermeeren,
in de Dordtse fotostudio van Beerman gemaakt op 13 september 1942:
emotionele lading.
Foto RAD (nr. 309_36638)

Bij toeval is er een foto opgedoken van verzetsvrouw Anna C. de Jong-Vermeeren, de echtgenote van de joodse Siegfried Samuel de Jong. Siegfried is een Dordtse overlevende van de Holocaust; hij is in Maastricht overleden op 10 september 1997, 89 jaar oud.

Beeldbank
Het was de Dordtse archiefonderzoekster Erica van Dooremalen die de vondst deed. Zij had in de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht (RAD) meerdere foto’s ontdekt van (leden van) de familie Vermeeren. De links naar die opnamen stuurde zij naar een betrokkene, Marie José van Overveld-Vermeeren, woonachtig te Roosendaal. Bij de verschillende foto’s kon deze melden dat de gefotografeerde vrouw tantes waren, zussen van haar vader.
        Eén bepaalde foto trof haar nogal en daarom gaf ze Van Dooremalen er een uitgebreidere toelichting bij.
        Het betreft de foto van Anna (‘Annie’) de Jong-Vermeeren (Dordrecht, 23.9.1913 – Maastricht, 23.10.1998; 85), óók een tante van Marie José. Ze legde uit dat het adres van degene die de foto had besteld (Leerambachtstraat), het adres was van Annie’s joodse verloofde. Haar tante, meldde Marie José, woonde namelijk in bij Siegfried, die geboren is in Groningen op 20 augustus 1908.

Vermoord
“Deze foto van mijn tante”, vervolgt ze, “is op 13 september 1942 genomen. De broer van mijn tantes verloofde die niet onder wilde duiken omdat het volgens hem  zo’n vaart niet zou lopen, is op 30 september 1942 in Auschwitz vermoord!! Die ene broer die niet meeging, is heel kort daarna al opgepakt en dus 17 dagen nadat die foto gemaakt is, vermoord!” Dit feit gaf de foto een emotionele lading.
        Annie Vermeeren is volgens de woonkaart van het adres Leerambachtstraat 13 rood op 7 oktober 1942 uitgeschreven. Zij is op die dag verhuisd naar de Oudelandstraat, nummer 34 zwart. Zij was op 3 juni 1940 bij de familie De Jong ingetrokken, komend van het adres Nessestraat 11. Nadat het gezin De Jong was ondergedoken, heeft Annie de Leerambachtstraat verlaten.
        Op de website van de werkgroep Stolpersteine Dordrecht is lang geleden een verhaal geplaatst over de families Vermeeren en De Jong, een artikel dat afgelopen jaren is aangevuld met meerdere kaders, zie daarvoor verhaal 16:
        Marie José heeft over haar voornaam gemeld dat zij er pas “een paar jaar geleden achter is gekomen” dat deze zonder verbindingsstreepje geschreven moet worden. Bij de aangifte van haar geboorte is er iets “verkeerd gegaan”, met als gevolg dat haar voornaam soms als Marie-José is geschreven en zelf wist zij lang niet beter of haar voornaam is “MarieJosé”.