NIEUWS

Holocaustherdenking in het stadhuis

Stadhuis Dordrecht

Stadhuis Dordrecht

Op maandag 17 april worden overdag her en der in Dordrecht niet alleen de laatste Stolpersteine gelegd, ’s avonds is er ook een herdenkingsbijeenkomst in het stadhuis. Want 17 april is Yom Ha Shoah, de herdenkingsdag van de slachtoffers van de Holocaust, ofwel Shoah.
        Om half acht begint de herdenking in het stadhuis, die namens de Stichting Dordts Joods Overleg wordt geleid door Bertie Rodrigues. Burgemeester A.W. Kolff houdt de herdenkingstoespraak, ook werken mee rabbijn Peter Luijendijk, chazzanit Hannah Verhulst en solist Nienke Troost.
        Er zijn nog twee sprekers, als eerste Frans H. Meijer. Hij vertelt over de opmerkelijke geschiedenis van de familie Meijer, en dan met name over Leo, het kind uit Zwijndrecht over wiens tijd in Kamp Westerbork het boek Groeten van Leo is gepubliceerd. Dordtenaar Edjo Frank, een geboren Rotterdammer, heeft als onderwerp ‘Kind in oorlog’ gekozen.
        De muziek wordt deze avond verzorgd door Ruzana Tsymbalova (viool), Rovira Ruiz (gitaar) en stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Belangstellingen kunnen voor informatie en aanmelden terecht bij: j.troost8@gmail.com.

Wandeling
Op bevrijdingsdag 5 mei houdt de stichting een historische vertelwandeling in de binnenstad, die begint om 14 uur in de hal van het stadhuis. De deelnemers ontvangen daar uitleg en route, terwijl er er een kletzmerconcert wordt gegeven door het duo Mu-Chique (violist Nathan Hol en accordeonist Martin Moskamp). Men mag gratis meedoen aan de wandeling, maar aanmelden is noodzakelijk, ook weer via het e-mailadres van Jan Troost, of door hem te bellen: 06-46035540.
        De zogenoemede story trail houdt in dat er in verschillende kleine groepen, onder leiding van een gids, wordt gewandeld naar drie aansprekende locaties, waar verhalen worden verteld. Daar ook worden muziek en toneel gespeeld. Op de laatste locatie worden de wandelaars ontvangen met tal van originele Israëlische hapjes en wordt er Hebreeuwse muziek gespeeld en gezongen, door Maia Steinberg en Oscar Quiñones.
        Tijdens de wandeling speelt stadsbeiaardier Boudewijn Zwart Israëlische muziek op het carillon van de Grote Kerk.