NIEUWS

Joodse wandeling door Dordrecht

Zaterdagochtend 29 april wordt er in Dordrecht een zogenoemde Joodse Wandeling gehouden. Gidsen van het Gilde Dordrecht leiden de deelnemers langs locaties van veelal vermoorde joodse families. De wandeling, die om 10 uur begint, is georganiseerd door de activiteitencommissie van de historische vereniging Oud-Dordrecht.

website van het Gilde Dordrecht

Zo wordt de Joodse Wandeling aangekondigd op de website van het Gilde Dordrecht.
Een filmpje laat sommige van de vrijwilligers zien die deelnemers rondleiden.
Foto Website Het Gilde Dordrecht

Verplicht
Deelnemers zijn verplicht zich in te schrijven. Dat moet uiterlijk op 19 april zijn gebeurd. Men mag een introducé meenemen. Aanmelden hoort per e-mail te gebeuren; dit is het adres: activiteiten@oud-dordrecht.nl. Van Joop Wammes krijgen de belangstellenden vervolgens te horen waar de groep zich verzamelt en waar de gids op hen wacht. Dat is op het Hof of op de Grote Markt. De wandeling duurt anderhalf uur en eindigt in beide gevallen bij de Trinitatiskapel in de Vriesestraat.
        In een bericht op de website van Oud-Dordrecht wordt verteld wat de wandeling behelst. “Er wordt stilgestaan bij wat er is gebeurd met de joodse inwoners van Dordrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal in de stad bevinden zich gebouwen met een droeve herinnering aan hun lot. Vele Dordtse families zijn opgepakt en naar vernietigingskampen gedeporteerd. De wandeling gaat langs panden waarvan de meeste Dordtenaren niet weten wat zich daarin heeft afgespeeld.”

Gilde
De route is samengesteld door drs. Kees Weltevrede, historicus en voorzitter van de Dordtse werkgroep Stolpersteine, dr. Frank van Riet, historicus, politieagent en schrijver van het boek De Dordtse Affaire (over vervolging, verzet en verraad in en rond Dordrecht) en door gidsen van het Gilde Dordrecht. Zij hebben de panden geselecteerd waarover veel te vertellen is.
        Het Gilde is een vrijwilligersvereniging, die al bestaat sinds 1990. De vrijwilligers dragen kennis, kunde en ervaring over aan anderen. In Dordrecht, een van de 65 actieve Gilden in Nederland, is alleen de afdeling stadswandelingen actief, de vrijwilligers houden zich bijvoorbeeld niet bezig met computerinstructie of fietstochten.
        Weltevrede licht toe dat de wandeling is bedoeld om aandacht te schenken aan zijn boek Wij zijn vertrokken, dat in 2021 is verschenen als jaarboek van Oud-Dordrecht en dat gaat over de jodenvervolging in Dordrecht 1940-1945. Door de coronaperiode kon die aandacht er niet eerder van komen. Weltevrede en Van Riet is gevraagd om de gidsen van het Gilde te adviseren.
        Na de wandeling is er koffie in de Trinitatiskapel. Ook treedt daar het Ivrietkoort Al Naharot op. Voor leden van Oud-Dordrecht en hun introducés de deelname gratis. Wie een privé-wandeling wil boeken, betaalt 12,50 euro (minimumtarief 4 personen) of 10 euro (vanaf 10 personen).