NIEUWS

Tentoonstelling over Sobibór
omgewerkt tot serie-deeltje

geboorte Isaac de Winter

Het omslag van het 42ste deeltje, gewijd aan Sobibor en de 44 Dordtenaren die daar om het leven zijn gebracht. Foto Perry Bos

In de hal van het Dordtse stadhuis wordt vrijdag 29 april een boekje gepresenteerd over het Poolse vernietigingskamp Sobibór en de 44 Dordtse joden die daar zijn omgebracht. De uitgave is “een omwerking” van de tentoonstelling die in oktober en november 2021 te zien was in de hal van het Stadskantoor. ‘Dordrecht – Sobibór’ is de titel van het boekje, dat is geschreven door Harrie Teunissen en vormgegeven door Perry Bos.

Verkooppunten
In totaal 44 pagina’s telt het boekje dat als ondertitel heeft ‘Van gebiedsverbod tot gaskamer, van onderduik tot opstand’, en 4,75 euro kost. Vanaf 30 april is het te koop bij verschillende verkooppunten in Dordrecht en Zwijndrecht. Welke dat zijn, valt te lezen op de website De Verhalen van Dordrecht.nl. Daar zijn ook de 41 uitgaven terug te vinden die de Stichting Historisch Platform Dordrecht eerder heeft gepubliceerd, over onderwerpen variërend van Dordtse hofjes, Dordtse burgemeesters, schouwburg Kunstmin, Rembrandt en Dordrecht, tot Italianen in Dordrecht, lokale watertorens, dieren in de Dordtse binnenstad, de Dordtse Synode en de Sint-Elisabethsvloed.
        Het nieuwe deel is het 42ste exemplaar en schetst de maatregelen van de bezetter om de joden te identificeren en te isoleren, ook in Dordrecht. “Vooral de steeds verder teruggedrongen leefwereld in Dordrecht wordt in kaart gebracht”, aldus de stichting op haar website. “Na isolatie volgt deportatie naar het doorgangskamp Westerbork en ten slotte de dagenlange treinreis naar Sobibor, met onmiddellijk na aankomst vergassing.”
        Van de 44 vermoorde joodse Dordtenaren zijn er 28 op een en dezelfde dag ter dood gebracht, op 9 juli 1943. Op de website van de Dordtse werkgroep Stolpersteine is daarover via deze link, een artikel te lezen. Op 10 november 2017 heeft de voorzitter van de werkgroep, Arij Boogerman, staande op het perron van Sobibor de namen van deze 28 Dordtenaren voorgelezen, zie het filmpje daarvan.

Eerste
Harrie Teunissen (1949), de auteur, woont in Dordrecht en beheert met zijn partner John Steegh een grote verzameling atlassen en kaarten. Hij heeft cultuur- en godsdienstpsychologie in Nijmegen gestudeerd en islamwetenschappen in Parijs. Dordtenaar Per Bos (1960) is grafisch vormgever, fotograaf en bouwt websites, in 3D-visualisatie. Hij en Teunissen hebben destijds ook de tentoonstelling in het Stadskantoor gemaakt.
        De Stichting Historisch Platform Dordrecht laat in een persbericht weten “blij” te zijn dat zij met de 42ste uitgave de reeks kan voortzetten. De serie leek te stokken. Maar “met een verjongd en aangevuld bestuur” hoopt zij “de komende jaren nieuwe uitgaven te kunnen uitbrengen”. Het eerste exemplaar van Dordrecht – Sobibór wordt aangeboden aan de voorzitter van de liberaal-joodse gemeente in Rotterdam, de Dordtenaar Leopold Hertzberger.

Hieronder zie je beelden van de expositie die in 2021 in het Stadskantoor te zien was.
Van de teksten en afbeeldingen zijn nu het boekje gemaakt.
Foto’s Redactie Website

expositie Sobibor in het stadskantoor

expositie Sobibor in het stadskantoor

expositie Sobibor in het stadskantoor