NIEUWS

Weltevrede zoekt weldoeners:
stichting verkeert in geldnood

Kees Weltevrede

Kees Weltevrede op de laatste dag steenleggingen

De Stichting Stolpersteine Dordrecht heeft de laatste steentjes gelegd, maar daarmee zit het werk voor de stichting er nog niet op. Wel zijn de donaties die de stichting soms ontving, nagenoeg opgedroogd. Voorzitter Kees Weltevrede is daarom dringend op zoek naar weldoeners – naar mensen die de werkgroep financieel willen steunen in de vorm van een gift.

Digitalisering
Geld blijft vooralsnog nogal noodzakelijk namelijk. Nog altijd worden nieuwe verhalen over Dordts-Joodse slachtoffers gevonden, vooral door de digitalisering van vele historische bronnen. En deze mensen, vindt Weltevrede, verdienen ook een verhaal. “Niemand anders herdenkt ze.”
        De struikelsteentjes mogen dan alle zijn gelegd, als erfenis wil de werkgroep daarnaast graag de website achterlaten, met daarop de verhalen − die tezamen de geschiedenis van Joods Dordrecht in de oorlogstijd vormen. “Daartoe zoeken wij nog € 10.000”, laat Weltevrede weten. “Het geld is nodig voor het onderzoeken, schrijven en vormgeven van de verhalen.”

Zelfstandig
Na het opheffen van de stichting zal de website worden ondergebracht bij het Regionaal Archief Dordrecht. Maar dan kan deze niet meer worden aangevuld: de website wordt ‘bevroren’. Voordat het zover komt, wil Weltevrede daarom eerst nog proberen extra inkomsten te vergaren, zodat de website nog een poos zelfstandig kan blijven voortbestaan.
        De Dordtse Stolpersteine-website is een drukbezochte, benadrukt Weltevrede. “Wij weten uit ervaring dat er per jaar vijftigduizend hits zijn, dat de site veel gebruikt wordt in het onderwijs en dat zij veel betekent voor de Joodse mensen die op zoek zijn naar hun familie.”
        Het bankrekeningnummer van de stichting is: NL14 RABO 0127 1324 65.