NIEUWS

reactie van burgemeester Kolff

De reactie van burgemeester Kolff op X,
het voormalige Twitter.
Foto X

column van Kees Thies

De column van Kees Thies.
Foto AD/De Dordtenaa

Volkskrant

Een deel van het nieuwsartikel in ‘De Volkskrant’.
Foto Website ‘De Volkskrant’

Commotie over verdwenen
struikelsteentjes houdt aan

De commotie over het plotse verdwijnen van drie struikelstenen in Dordrecht houdt aan. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht heeft op X laten weten: “Dit is buitengewoon bedroevend.” Kees Thies, columnist van dagblad AD/De Dordtenaar, vindt dat het kleine gaatje dat overbleef na de diefstal van de Stolpersteine, aanvoelt “als een kloof in de ziel”. De Volkskrant wijdde donderdag 10 mei een nieuwsartikel aan de kwestie. De dader houdt zich publiekelijk vooralsnog stil.

Balorigheid?
Kolff heeft de dader uitgenodigd om op het Stadskantoor uitleg te komen geven. Zijn volledige reactie op drie losgewrikte Stolpersteine luidt: “Dit is buitengewoon bedroevend. Deze struikelstenen zijn een herinnering aan mensen die zijn afgevoerd en omgebracht om wie ze waren. Degene die dit (bewust) heeft gedaan, is van harte welkom op het Stadskantoor om me uit te leggen waarom.”
        Woordvoerder Jeroen Kon laat aanvullend namens de burgemeester weten, dat deze het voorlopig wil houden bij zijn reactie op X.
        En: “Op dit moment is de straat is even glad gemaakt om geen onveilige situaties in de openbare ruimte te laten ontstaan. We gaan in samenspraak met de werkgroep Stolpersteine de stenen terugplaatsen. Op dit moment doet de politie een buurtonderzoek en checkt bijvoorbeeld de aanwezige camera’s. Vooralsnog nemen we geen extra maatregelen. Na het weekend bespreekt de burgemeester deze kwestie met de politie en zal dan in overleg met hen wel of geen extra maatregelen treffen. Ook het wel of niet medeondertekenen van de aangifte zal dan besproken worden.”

Kloof
In zijn column vraagt Kees Thies zich af: “Is hier sprake van domme balorigheid of betreft het een doelbewuste daad van antisemitisme? In het licht van actuele gebeurtenissen elders op deze aardbol, vrees ik voor het laatste.” Maar hoe het ook zij, vervolgt Thies, “dat kleine gaatje in het wegdek […] voelt aan als een kloof in de ziel. Alsof drie mede-Dordtenaren als het ware opnieuw zijn afgevoerd. Dat doet pijn en maakt machteloos”.
        “De Stolpersteine in Dordrecht liggen hier om een reden: ze geven een identiteit en een ‘gezicht’ aan ál die Joodse Dordtenaren die destijds het slachtoffer waren van een haatzuchtige en moordlustige bezetter. En ja, ik weet het… die steentjes zijn zó weer opnieuw gemaakt en gelegd, maar daar gáát het natuurlijk helemaal niet om. Het gaat om het besef dat er in een samenleving maar weinig hoeft te gebeuren om mensen van hun menselijkheid te beroven. Door ze te brandmerken als ón-mensen, of beter gezegd, als nón-mensen. Dat maakt massamoord immers een stuk ‘makkelijker.”

Helden
“En dus”, gaat Thies verder, “wil ik die drie gestolen steentjes vanaf mijn bescheiden plek in deze krant óók graag weer een naam en een identiteit geven. Daar hoef ik niet eens veel moeite voor te doen, want de verhalen van bijna álle Joodse slachtoffers op dit eiland zijn vakkundig opgetekend door de fantastische vrijwilligers van de ‘Dordtse tak’ van het project Stolpersteine. En dus wil ik u van harte de website stolpersteine-dordrecht.nl aanbevelen. Dáár vindt u het relaas van de familie Cohen de Heer.”
        “Mozes (77), Grietje (43) en Rosalie (41) Cohen de Heer; een vader (winkelier te Dordrecht) en twee dochters, woonachtig aan de Boomstraat 22, werden op dinsdag 10 november 1942 opgepakt en korte tijd later omgebracht in de gaskamers van Auschwitz. En dan nog even dit: Mozes en zijn volwassen dochters, hádden wellicht best kunnen onderduiken, maar weigerden dit. Waarom? Omdat ze anderen niet in gevaar wilden brengen. Helden dus.”
        In het Volkskrant-artikel wordt een lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer over de kwestie geciteerd. Ulysse Ellian zegt: “Voor wie de realiteit nog niet onder ogen ziet: dit is jodenhaat in puurste vorm. Alles wat te maken heeft met Joden, zelfs de nagedachtenis zoals struikelstenen, is niet meer veilig.”

Cement
Ook de voorzitter van de Dordtse werkgroep Stolpersteine, Kees Weltevrede, komt in dit bericht aan het woord. Hij zegt: “Ik ga niet speculeren over waar dit vandaan komt of wat de motieven van de daders zijn. Daarmee zou ik het alleen maar groter maken en dat wil ik niet.” Weltevrede wijst er op dat de stenen met cement vastzitten. “Die heb je niet zomaar los. Daar is zwaar gereedschap aan te pas gekomen.”