NIEUWS
Dordts-joodse zusjes op een
Tsjechisch Instagram-account
De openingspagina van het Instagram-account ‘Children of the Holocaust’. |
Twee vermoorde Dordts-joodse kinderen, de zusjes Rozette en Henriëtte Breemer, worden herdacht op het Tsjechische Instagram-account ‘Children of the Holocaust’. Dit herdenkingsaccount is vier jaar geleden, op 5 juli 2020, gestart door ene Mariëtta, die haar achternaam niet noemt en die zich op een bijgaande foto op de rug heeft laten fotograferen – waarschijnlijk om anoniem te blijven. Op de openingspagina meldt zij dat zij een “Holocaust researcher from the Czech Republic” is.
De openingspagina van Mariëtta, |
De pagina op de website ‘Findagrave’, die ook wordt verzorgd door Mariëtta, |
Rozette en Henriëtte, de zusjes Breemer. |
Enige
Rozette en Henriëtte Louise zijn dochters van Levi Nathan Breemer (Dordrecht, 29.7.1896) en Bertha Breemer-Cohen (Dordrecht, 18.8.1899). Rozette is in Dordrecht als eerste geboren op 23 mei 1922, Henriëtte volgde op 9 februari 1922. Dit gezin, dat woonde aan de Singel op nummer 86a-rood, is volledig vermoord in Sobibor, op een en dezelfde dag: 9 juli 1943 (zie op deze website). Vader Levie, directeur van een confectiewinkel, was toen 46 jaar oud, zijn echtgenote 43 jaar, apothekersassistente Rozette 21 en Henriëtte 17 jaar.
Op de Instagram-account worden foto’s getoond van de gezinsleden, foto’s die herkenbaar afkomstig zijn van een bepaalde foto op de nationale herdenkingswebsite ‘Joods Monument’. Rozette en Henriëtte zijn vooralsnog de enige twee Dordtse kinderen die erop voorkomen.
Begraafplaats
‘Children of the Holocaust’ is bedoeld als een educatief account, die de namen noemt en verhalen vertelt van kinderen uit heel Europa die tijdens de Holocaust zijn omgekomen. Half november 2024 waren er 920 berichten op dit account te vinden.
De beheerster, Mariëtta, heeft overigens het account gekoppeld aan deze website. Dit is een virtuele begraafplaats, aangemaakt door dezelfde Mariëtta.
Er zijn daar vijf gedenkplekken te vinden van Oostenrijkse kinderen, zes voor Belgische en 172 voor kinderen uit andere landen.
Maar de begraafplaats is niet exclusief bedoeld voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt. Er komen ook gegevens en foto’s voor van kinderen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Gaza, Nieuw-Zeeland, Polen en Frankrijk. Wie hun namen naloopt, ziet dat er ook ene Hanna Cohen wordt herdacht, die leefde van 27 januari 1858 tot 25 juli 1874, en die begraven is op de Joodse Begraafplaats in Den Helder – ver voor de Tweede Wereldoorlog.
Het lijkt erop dat Mariëtta bovenal overleden kinderen waar ook ter wereld wil herdenken.