NIEUWS

Eerbetoon voor oud-trainer
Árpád Weisz van DFC: 3 mei

Árpád Weisz, de voormalige, vermoorde Hongaars-joodse voetbaltrainer van DFC, krijgt op vrijdag 3 mei in Dordrecht een eerbetoon.

Árpád Weisz info-bord

Árpád Weisz info-bord

        Een afvaardiging van DFC, bestaande uit voorzitter Ad Heijsman en archivaris Arie Heijstek, legt om tien uur bloemen voor de eertijdse woning van de familie Weisz aan het Betlehemplein, op nummer 10a rood. Hiervandaan werd het gezin in augustus 1942 weggevoerd. Vier Stolpersteine herinneren daaraan op die plek.

Bord
Een uur later, om elf uur, begint in het Weizigtpark een plechtigheid. Dit is vlakbij de plek waar DFC tot 1948 speelde, aan de Markettenweg.
        Er zal een informatiebord worden onthuld dat het leven van Weisz in beeld brengt, aan het zogeheten Árpád Weiszpad in dat park. Dit pad wordt nu officieel geopend. Het bord is er gekomen op initiatief van vier Dordtenaren: Ary Boogerman (de overleden voorzitter van Stolpersteine Dordrecht), Kees Weltevrede (de huidige voorzitter), Arie Heijstek en de journalist Hans Berrevoets.
        Pas nu, op 3 mei, kan in de openbare ruimte aandacht worden besteed aan de relatie tussen Weisz en de Dordtse geschiedenis. Omdat het Weizigtpark ingrijpend werd heringericht, moest dat almaar wachten. Behalve Arie Heijstek zullen ook voorzitter Ed Vermeulen van het Museum 40-45, Kees Weltevrede en de Dordtse wethouder Marc Merx het woord voeren.

Plaquette
In het clubgebouw van DFC is onlangs weer de plaquette teruggehangen die was gewijd aan Árpád Weisz. Dat was in stilte uit de kantine weggehaald door het vorige bestuur van DFC en ergens in een kast gelegd. Dit leidde tot verontwaardigde reacties, ook in de media (zie deze link). Een soorgelijke plaquette is inmiddels deel gaan uitmaken van de collectie van Museum 40-45.
        Elders op deze website is, los van verschillende nieuwsberichten, een uitgebreid verhaal in twee delen over de familie Weisz te vinden, verhaal 180 en verhaal 181.

Árpád Weiszpad bord Weizigtpark

Árpád Weiszpad bord Weizigtpark