NIEUWS

Eerste expositie schilderijen
Hella de Jonge in Kunstkerk

Nog tot 15 juni is in de Kunstkerk aan de Museumstraat in Dordrecht de tentoonstelling te zien van schilderijen van Hella de Jonge, de echtgenote van cabaretier Freek de Jonge. Tijdens de expositie, die vrij toegankelijk is van donderdag tot en met zondag tussen 11 en 16 uur, is in de tegenover gelegen Cinema De Witt de film ‘Het Atelier, portret van Hella’ te zien. Daarin heeft Freek de Jonge in 2023 de werkwijze van zijn vrouw vastgelegd.
        Hella de Jonge-Asser (Den Haag, 21 april 1949) is een dochter van Eli Asser en Eva Croisset en een veelzijdig kunstenares. Zij is opgeleid aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Na 54 jaar edelsmeden, beeldhouwen, vioolspelen, kostuums maken, decors bouwen, films regisseren en boekenschrijven, is de expositie in Dordrecht de eerste van haar schilderwerk, een primeur voor de Kunstkerk. Zij ontwikkelde zich deze discipline, aldus de persdocumentatie, “gedurende de coronapandemie”.

Expositie van Hella de Jonge in de Kunstkerk

Een overzicht van de expositie in de Kunstkerk.
Foto Redactie Website

Grootmoeder
Als kind maakte op Hella de Jonge “grote indruk” een portret van haar grootmoeder Carolina Elisabeth Miller (Amsterdam, 25 juli 1901), de echtgenote van Hijman Croiset (Delft, 18 juni 1877). Het hing prominent in de woonkamer. Lientje was de roepnaam van deze Carolina, die op 28 januari 1944 in Auschwitz is vermoord, op 42-jarige leeftijd. Haar man Hijman was al in 1925 gestorven, in Amsterdam op 23 december, 48 jaar oud.
        Voor Hella was Lientje “een raadsel, door de jaren heen zelfs van mythische omvang”. Het portret van Lientje vormde “het uitgangspunt voor een gevarieerde collectie schilderijen, die eindigt in de wereld zoals die nu op ons afkomt”. De schilderijen worden in de Kunstkerk afgewisseld met een selectie van eerder gemaakt werk van keramiek en brons.
        Volgens het persbericht maakte Hella zich “in korte tijd een taal eigen door donkere onderwerpen, haar familiegeschiedenis, dromen en herinneringen met lichte en felle kleuren te schilderen. Een taal die verrast door zijn directheid en met een zeggingskracht die overrompelt”. Ze wordt aldus geciteerd: “Mijn leven is werk. Mijn werk is leven. Strijden, vechten, knokken, dansen, stilstaan, ademhalen. (…) Ik exposeer om te communiceren, te delen, vast te leggen wat ik zie, voel en weet.”

Anderen
De schilderijen tonen verschillende keren haar grootmoeder Lientje, maar verder ook bijvoorbeeld haar grootvader Isaac Asser (Amsterdam, 2 september 1883 – Auschwitz, 17 augustus 1942: 58 jaar), haar moeder Eva Asser-Croiset (Amsterdam, 6 oktober 1922 –Amsterdam, 20 juni 2002; 79 jaar) of haar vader Elias (‘Eli’) Asser (Amsterdam, 22 december 1922 – Amsterdam, 25 januari 2019: 96 jaar) en andere familieleden.

Freek de Jonge schreef zelf in de uitnodiging voor de opening van de expositie deze verduidelijkende zinnen over het werk van zijn vrouw: “Op 21 april wordt mijn vrouw Hella 75 jaar. Dat is een mooi moment voor een expositie van haar schilderwerk van de afgelopen vier jaar. Aan het begin van de corona-epidemie pakte Hella de schilderkwast weer op, na deze op de Rietveld Academie te hebben neergelegd en zich te concentreren op sieraden, keramiek en brons. Door middel van het schilderen maakte ze contact met haar verleden en haar familie. Als vanzelf volgden ook hedendaagse actuele onderwerpen.”

Vier voorbeelden van schilderijen van Hella de Jonge

Vier voorbeelden van schilderijen van Hella de Jonge.
Foto’s Redactie Website