Het voorbije joodse dordrecht

Stadsdichter Dordrecht schrijft gedicht
voor deze Stolpersteine-website

Marieke van Leeuwen, in oktober 2009 aangesteld als stadsdichter van Dordrecht, heeft speciaal voor deze website een gedicht geschreven.
         Zij deed dat op verzoek van de werkgroep Stolpersteine Dordrecht, de beheerder van deze site. De werkgroep heeft elders op deze site gedichten geplaatst van andere Dordtse dichters, zoals Cees Buddingh’ en Jan Eijkelboom, en vindt het niet meer dan passend om ook Van Leeuwen’s stem te laten horen.
         Ze stemde zonder aarzelen toe. Dat had ermee te maken dat zij het initiatief van de werkgroep  – omgebrachte, joodse stadgenoten herdenken met een steentje bij hun huizen –  “mooi, ontroerend en gedenkwaardig” vindt.
         Haar gedicht, dat ze zelf “een kort gedicht over een groot onderwerp” noemt, is met opzet zonder titel gebleven. “Het is al moeilijk genoeg om de kern te raken van dit altijd weer verbijsterende deel van de geschiedenis.”

Familie Leviticus

Stadsdichteres
Marieke van Leeuwen

ze pakten hun koffers
sloten de voordeur en
gingen ongewild op reis

de trein reed naar weg                       
naar leeg, naar ver
naar ademnood

naam en eigenheid
werden tot nummers                 
op armen gebrand

er is grond voor namen
tegels die anders zijn                                     
tussen het grijs

geen ontkomen 
maar stilstaan voor
het verder gaan

Marieke van Leeuwen, 2014, voor ‘Stolpersteine Dordrecht’.


Marieke van Leeuwen, de opvolgster van Dordrechts eerste stadsdichter Jan Eijkelboom (2001-2008), is geboren in Den Haag, op 26 september 1950. Zij bracht een deel van haar jeugd door in België, waar zij aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, is opgeleid tot actrice. Zij speelde in diverse films en bij verschillende toneelgezelschappen, zoals het RO-theater. Ze werkte ook als regisseuse, onder andere van het stuk Iep! van haar zus, de schrijfster en dichteres Joke van Leeuwen.
            Al jaren woont ze inmiddels in Dordrecht. Haar bezigheden hebben met taal, theater en muziek te maken. Ze maakt stadsgedichten, én gedichten, waar ze, samen met de bassist Nick McGuire, mee optreedt: Nickenik noemen ze zich. Ze geeft poëzieworkshops aan kinderen, regisseert toneelteksten, draagt verhalen oëzie voor en organiseert theatrale projecten, met  haar partner Joop Mikx, in haar eigen Theater 450. 
            Op haar website is zij beroepshalve te volgen: www.mariekevanleeuwen.org.

< 'Gedichten'