NIEUWS
Graf van ‘goede’ Mak van Waay
dreigt ineens geruimd te worden
![]() |
Het graf van Antonie Mak van Waay (1881 –1956) |
Op de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht dreigt het graf geruimd te worden van Antonie (‘Anton’) Mak van Waay, de oud-directeur van het gelijknamige, voormalige veilingbedrijf.
Arie Heijstek, oud-voorzitter van DFC, windt zich hier nogal over op. Mak van Waaij is niet alleen erelid van DFC en een oud-vicevoorzitter, in de oorlog heeft deze Anton zich ‘goed’ betoond, in tegenstelling tot zijn ‘foute’ broer Simon Jacobus. Die heeft zonder scrupules in de Amsterdamse vestiging roofkunst geveild die de bezetter had buitgemaakt op joodse families.
Anton Mak van Waay, die de Dordtse vestiging leidde, gruwde daarvan.
Geld
Anton Mak van Waay, geboren in Dordrecht op 20 februari 1881, is in zijn geboortestad overleden op 23 november 1956, zie ook verhaal 145 op deze website. Hij werd begraven op de Essenhof. In het voorjaar van 2023 ontdekte Arie Heijstek bij toeval dat het graf aanstonds geruimd gaat worden. Dat zint hem allerminst. “Het komt vaker voor dat mensen moeten verdwijnen, omdat er niet meer ‘betaald’ wordt”, licht hij toe. “Maar toen ik bij dat graf stond, dat daar al 67 jaar ligt, vond ik het plotseling triest dat een belangrijk inwoner van Dordrecht, ook een belangrijk DFC’er, door gebrek aan geld moet verdwijnen.”
Bezorgd nam Heijstek contact op met de beheerder van de Essenhof en zette zijn bezwaren uiteen. Hij voegde er nog aan toe dat Anton Mak van Waay ook nog eens erelid was van de Koninklijke Dordtsche Roei- en Zeilvereniging. Heijstek zei te proberen om onder oud-DFC’ers geld in te zamelen voor het verlengen van de grafrechten, zodat het graf nog eens vijf jaar met rust wordt gelaten. Maar de beheerder zei dat zulks niet zomaar gaat. “Je moet rechthebbende zijn, familie bijvoorbeeld” – en dat is Heijstek niet.
Gemeente
Niettemin gaat de beheerder de kwestie opnemen met het gemeentebestuur, louter omdat Mak van Waay een belangrijk Dordtenaar was. Maar, zei hij erbij tegen Heijstek, “ik geef u weinig kans”.
Waarna Heijstek besloot om via deze Stolpersteinewebsite de publiciteit te zoeken. Hij wil dat het “aan de grote klok” komt te hangen dat een verdienstelijk Dordtenaar ineens in stilte wordt opgeruimd.