NIEUWS

Schrijfster Saskia Lensink houdt
Marie Schmitz in de aandacht

Saskia Lensink, Dordts schrijfster van levensverhalen over mensen en bedrijven, heeft op haar blog ‘Vergeten Vrouwen’ nog eens aandacht gevraagd voor Marie Schmitz, ook een Dordts schrijfster. Schmitz, oorspronkelijk afkomstig uit Haarlem (1883 - 1972), heeft tijdens de oorlog in haar benedenhuis aan de Reeweg-Oost 58A in Dordrecht, twee joodse vluchtelingen verstopt: vader Mozes Joseph van Gelderen en diens zoontje Jozef Aron. Op deze Stolpersteine-website is daarover in 2018 een achtergrondartikel geplaatst, verhaal 75.

deel van het blogartikel dat Saskia Lensink schreef over Marie Schmitz

Een deel van het blogartikel dat Saskia Lensink schreef over Marie Schmitz.
Foto Website ‘saskialensink.nl’

Boek
Al eerder heeft Lensink over Marie Schmitz geschreven, in Dochters van Dordrecht (uitgeverij Liverse, 2020), haar geïllustreerde boek over tientallen vrouwen die in de loop der eeuwen in Dordrecht hebben geleefd. Lensink noemt Schmitz “een van de opmerkelijkste vrouwen” die ze in haar boek heeft beschreven.
        Los van dit alles is Lensink op haar eigen website www.saskialensink.nl een blog begonnen, getiteld ‘Vergeten Vrouwen’. Dat gaat over mannen én vrouwen, maar, meldt ze: “Toch hebben vrouwen, in het bijzonder de historische, mijn speciale belangstelling. Dat is, omdat in de geschiedschrijving de nadruk lange tijd alleen op mannen heeft gelegen.”
        In het blog schreef zij op 1 maart 2023 over hoe Schmitz kon “leven van de pen” –vooral nadat haar echtgenoot, de beeldend kunstenaar Leen Verhoeven, op 30 juli 1932 was overleden, 48 jaar oud.
        Weduwe Marie zou uiteindelijk, alleen wonend aan de Reeweg, veertien kinderboeken schrijven en vijfentwintig boeken voor volwassenen. Toen zij als 17-jarige haar hbs-diploma had gehaald, had zij volgens een docent hooguit een kantoorbaantje kunnen krijgen. Een baan als onderwijzeres of bibliothecaresse werd haar afgeraden, schrijft Lensink, “omdat ze slechthorend was”.

Nieuwsbrief
Belangstellenden krijgen ongeveer drie keer per jaar een nieuwsbrief van Saskia Lensink. En het is in die van juni 2023 dat ze nog eens wijst op haar blog over Marie Schmitz.
        Verlokkend oppert ze: “Het is al weken zomers en dan is het seizoen officieel nog niet eens begonnen! Het lijkt erop dat ons nog veel mooie, lange zomeravonden staan te wachten. Avonden om, weggezakt in een tuinstoel, te genieten van een mooi boek of online artikel.”
        Of van haar blog.