Het voorbije joodse dordrecht

Aparte steenlegging voor
Mozes en Jette Levisson

Rien Levisson

Rien Levisson, in zijn flatwoning in Crabbehof:
“Ik vond het heerlijk om bij mijn opa en oma te zijn.”
Foto Redactie Website

Maandag 13 mei worden er in de Dordtse binnenstad, op Elfhuizen, twee speciale Stolpersteine gelegd, voor Mozes en Jette Levisson. Elf kinderen had dit Dordtse echtpaar en die hebben allen, als door een groots mirakel, de jodenvervolging overleefd. Alleen hun ouders redden het niet. Jette Levisson-de Boers werd vergast in Sobibor, op 5 maart 1943, 66 jaar oud. Haar man Mozes stierf twee maanden eerder al in een bejaardenhuis in Poortugaal, op 9 januari 1943, 84 jaar oud.
        De Dordtse werkgroep Stolpersteine laat normaal gesproken tien tot vijftien herdenkingsteentjes leggen op één en dezelfde dag. Zo zijn er in Dordrecht in de afgelopen vier jaar al 116 gemetseld in de stoep voor de woningen van de desbetreffende, vermoorde joodse stadgenoten. De plechtigheid op 13 mei is een afzonderlijke: de steentjes voor Mozes en Jette Levisson werden al begin dit jaar uit Berlijn afgeleverd bij de werkgroep, maar in de wintermaanden is het vrij ondoenlijk om ze te leggen. De grond is bevroren, en het is snijdend koud. Er wordt gewacht tot het voorjaar.

Uitzondering
Bij wijze van uitzondering heeft de voorzitter van de werkgroep, Arij Boogerman, de Stolpersteine niettemin al overhandigd aan Marien (‘Rien’) Levisson (86), de kleinzoon van Jette en Mozes. Rien Levisson was dol op zijn grootouders, hij zocht ze vaak op in hun bovenhuis aan Elfhuizen. Per se wilde hij daarom zijn grootouders eren met een steentje. Gezien de hoge leeftijd van Rien Levisson besloot Boogerman de steentjes alvast aan hem te geven, zodat hij ze in ieder geval al in huis had, en kon koesteren, zie ook: verhaal Marien Levisson.
        Maandagochtend 13 mei, om half elf, worden de Stolpersteine in het trottoir aangebracht, pal voor het inmiddels gesloopte pand, bij huidig nummer 6. Rien Levisson is er uiteraard bij, evenals zijn vrouw Magda van Heeren, en sommige andere leden van de omvangrijke familie Levisson, die in de eervorige eeuw vanuit Litouwen in Nederland neerstreek, en inmiddels is uitgewaaierd tot in de Verenigde Staten, zie: verhaal familie Levisson.