NIEUWS

Dordtse Sara van Dam krijgt
een Stolperstein in Rotterdam

Op donderdag 10 augustus 2023 is het zover: op die dag wordt tussen 11.30 en 11.50 uur bij nummer 70 van de Claes de Vrieselaan in Rotterdam een Stolperstein geplaatst voor de joodse Sara van Dam – die op 29 mei 1865 is geboren in Dordrecht. Op dit adres in Rotterdam stond in de oorlog het Israëlitisch Oudeliedengesticht, en daarin was Sara als zeventiger terecht gekomen. Op 5 maart 1943 is zij vermoord in Sobibor, 77 jaar oud.

prentbriefkaart van het Israëlitisch Oudeliedengesticht aan de Claes de Vrieselaan

Een prentbriefkaart van het (gesloopte) Israëlitisch Oudeliedengesticht aan de Claes de Vrieselaan, uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.
Foto Stadsarchief (nummer PBK-1131)

Roman
Het is Paula Ouwens Nagell-Gilin uit Zoetermeer die de redactie van deze Stolpersteine-website heeft gewezen op aanstaande steenlegging. Paula is een schoondochter van Sara Ouwens Nagell-van Dam. Bijna drie jaar geleden heeft zij een debuutroman gepubliceerd bij Uitgeverij Boekscout in Soest, getiteld De terugkeer van de Tasch, die deels berust op historische feiten. Daarin speelt de Dordts-joodse familie Van Dam een prominente rol. Paula wilde met het boek “de herinnering aan de familie Van Dam voor altijd levend houden”, zoals te lezen is in een nieuwsbericht erover op deze site.

Procedure
Hoewel het boek de aanleiding is voor het struikelsteentje, heeft het lang geduurd voordat het er kwam, vindt Paula. De reden? “Het is ons gebleken dat het doorlopen van een procedure voor het laten plaatsen van een Stolperstein een kwestie is van lange adem.” Niettemin is ze “blij” dat de Stolperstein nu kan worden aangebracht.
        Het bejaardenhuis is indertijd in fases leegehaald. Begin oktober 1942 werd ongeveer de helft van de tientallen bewoners opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Op 26 februari 1943 volgde de rest van de bewoners en het personeel. Ook zij belandden in Westerbork. Een week later is Sara vermoord (zie verhaal 107).