NIEUWS

Gestolen steentjes weer terug
bij werkgroep Stolpersteine
* Columnist Dordt Centraal ‘trok even wit weg’

De drie gestolen Stolpersteine zijn terecht. De onbekend gebleven, kennelijke dader heeft ze vlakbij de plek teruggezet waaruit ze losgewrikt waren: de kademuur bij de Boombrug in de Boomstraat. Ze lagen er op een bankje. Maandagavond 13 mei heeft plaatsvervangend voorzitter Harriët Hartog van de werkgroep Stolpersteine Dordrecht ze opgehaald bij het districtsbureau van de politie aan de Overkampweg.

Boombrug

Een fietser passeert de plek waar de steentjes lagen, in het pad bij de Boombrug. De gaten zijn provisorisch gedicht.
foto Redactie Website

Aangifte
De messingplaatjes op de struikelstenen, met de namen en overlijdensdata van vermoorde joden, bleken onbeschadigd. Hartog gaat ze niettemin poetsen, zodat ze weer glimmen. Mettertijd worden de steentjes in stilte teruggeplaatst. Hoewel ze terug zijn, heeft de werkgroep aangifte gedaan bij de politie, domweg omdat er onverkort sprake is en blijft van diefstal.
        In de nacht van zondag 5 op maandag 6 mei zijn de Stolpersteine, bedoeld voor vader Mozes Cohen de Heer en zijn dochters Rosalie en Grietje, ontvreemd. Aan de beschadigingen in het beton waarmee ze indertijd [op 5 oktober 2021, red.] zijn vastgezet, is duidelijk te zien dat ze met behulp van een cirkelzaag zijn verwijderd. Wie de dader is, is onbekend. Hartog wil nadrukkelijk niet speculeren over het motief van de dader, zei ze tegen de politieagent bij wie ze aangifte deed, “om te voorkomen dat er een of ander verhaal wordt opgeblazen”.
        In een verklaring zegt zij, dat maandag 13 mei “een verwarrende dag met zeer uiteenlopende emoties” was, niet alleen omdat er aangifte is gedaan, maar ook omdat tegelijk de drie ontvreemde steentjes werden meegegeven. Hartog meldt dat de werkgroep “erg geschrokken en onthutst” was van de diefstal. Maar ook is zij “ontzettend blij en opgelucht”, nu ze teruggevonden zijn en “nauwelijks beschadigd” blijken. Degene die de steentjes heeft weggenomen, “is kennelijk tot andere inzichten gekomen”, veronderstelt Hartog. “Gelukkig!”
        Dat de steentjes veilig weergekeerd zijn, noemt Hartog “geweldig”.

Burgemeester Kolff via Twitter
Burgemeester Kolff maakte via Twitter (nu: X) bekend dat de steentjes terecht zijn.
Foto X

AD/De Dordtenaar brengt het nieuws van de teruggevonden steentjes
AD/De Dordtenaar brengt het nieuws van de teruggevonden steentjes en ook dat er “een schok door de stad” ging.
Foto Website ‘Ad/De Dordtenaar’

Bankje
Burgemeester Wouter Kolff maakte het terugvinden van de steentjes maandagmiddag wereldkundig via X, het voormalige Twitter. “Zojuist ontving ik het bericht van @POL_Dordrecht dat de verdwenen stolpersteine zijn terug gevonden, op een bankje aan de Boomstraat. Dat is heel goed nieuws. Het onderzoek gaat overigens wel door, maar hopelijk heeft iemand spijt gekregen.”
        Eerder liet Jeroen Kon, de woordvoerder van de burgemeester, al weten dat de politie buurtonderzoek doet en daartoe bijvoorbeeld de aanwezige camera’s gaat checken.
        Het dagblad AD/De Dordtenaar maakte maandag op zijn website meteen melding van de teruggevonden steentjes, om 15.23 uur. Verslaggever Albert Sok schreef: “Onbekend is echter nog wie achter de diefstal zat, net zoals niemand weet wie ze weer heeft terugbezorgd.” Volgens Sok ging er maandag “een schok door de stad” toen de diefstal werd ontdekt. “Buurtbewoners sprake schande van de diefstal en ook Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) was furieus: ‘Voor wie de realiteit nog niet onder ogen ziet: dit is Jodenhaat in de puurste vorm’.”

Feest
De diefstal is op 7 mei omstreeks 10 uur ontdekt door de eigenaar van ‘Pandorus’, de tweedehandswinkel aan de Boomstraat. Deze alarmeerde op zijn beurt meteen mede-buurtbewoner John Steegh, die destijds de drie steentjes deels heeft gesponsord. Op Bevrijdingsdag 5 mei, rond 15 uur terugkerend van een bevrijdingsfeest in lunchroom Den Witten Haen aan de Groenmarkt, had Steegh zelf nog geconstateerd dat de drie Stolpersteine er nog waren. Later was er alleen nog slechts een gat – dat de gemeente later heeft dichtgemaakt. John Steegh is door de politie als getuige verhoord, telefonisch. Ook een buurvrouw die in AD/De Dordtenaar anoniem is opgevoerd, heeft op verzoek van Steegh een verklaring afgelegd bij de politie. Zij wil verder anoniem blijven.

Getipt
Terugredenerend wordt nu verondersteld dat de drie steentjes in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei zijn gestolen. Het was niet John Steegh, zo heeft hij desgevraagd toegelicht in een e-mail aan de redactie van deze Stolpersteinewebsite, die de steentjes heeft gevonden op dat bankje. “Iemand heeft (waarschijnlijk) de politie getipt dat ze daar lagen en die is ze meteen gaan ophalen.” Hiermee is verklaard hoe de steentjes überhaupt in het politiebureau zijn beland; dat was niet direct duidelijk.
        “Ik heb in het weekeinde”, vervolgt Steegh zijn e-mailrelaas, “en ook nog maandag [de 6de mei, red.] een aantal keren in mijn eigen stoel zeer dicht bij die twee bankjes aan de oever van de Wijnhaven/Boomstraat gezeten, maar ik heb geen steentjes zien liggen. Die zijn dus door iemand (de dader?) daar, naar verluidt van de politie, in de nacht van zondag op maandag neergelegd, op een van de bankjes.”
        Op die maandag werd John Steegh rond 14 uur gebeld door Albert Sok van AD/De Dordtenaar, “met de mededeling dat hij uit een zeer betrouwbare bron had vernomen dat ze gevonden waren en door de politie opgehaald. Of ik dat was… Nee dus”. Steegh sluit zijn e-mail ermee af dat hij met “een paar mensen in de omgeving heeft overlegd” en dat “wij van mening zijn dat het terugplaatsen van de steentjes met enig ceremonieel zou mogen plaatsvinden”. Hij vraagt de werkgroep of zij dat ook “een goed idee” vindt.

In stilte
Zelf beraadt de werkgroep zich nog over het tijdstip van het terugleggen van de steentjes. Het zal in ieder geval onopgemerkt gebeuren. Over een tijdje, laat zij weten, blijken de steentjes er gewoon weer te liggen, maar dat valt dan vooral op bij mensen die weten dat ze weggehaald zijn geweest.

Boombrug

De teruggevonden drie steentjes, zoals ze klaarlagen voor de bestuursleden van de werkgroep Stolpersteine, in het kamertje in het politiebureau aan de Overkampweg, waar van de diefstal aangifte werd gedaan.

Nogmaals de teruggekeerde steentjes, nu buiten het politiebureau. Na de zomer worden ze herplaatst.

Foto's Werkgroep Stolpersteine


Columnist Dordt Centraal
‘trok even wit weg’

Thijs Blom, de columnist van het Dordtse huis-aan-huis-weekblad Dordt Centraal, is ook ingegaan op alle ophef rond de gestolen Stolpersteentjes. Hij “trok even wit weg” toen hij las dat ze verdwenen waren uit het trottoir van de Boomstraat, schrijft hij. “Soms bekruipt me het gevoel dat mensen zich alsmaar idioter en agressiever gedragen, ook in Dordrecht.”

column van Thijs Blom
Het begin van de column van Thijs Blom
Foto ‘Dordt Centraal’

        “Wetenschappers die er voor hebben doorgeleerd”, vervolgt hij, “wijten dat aan de corona-periode. Ik heb er zelf niet voor gestudeerd, maar denk dat de oorlog in Gaza – veel meer nog dan in Oekraïne – er ook aan bijdraagt. Sinds de kidnappings- en moordpartij van Hamas in Israël en de net zo weerzinwekkende reactie daarop in Gaza, lijkt het alsof allerlei mensen in ons ooit zo vredige en tolerante polderlandje partij menen te moeten kiezen. Onzin natuurlijk.”
        Dan gaat hij in op het weghalen van de drie Stolpersteine. “Terwijl ik me afvroeg welke volslagen idioot zoiets flikt, meenden sommigen al meteen te weten dat het hier een daad van pure Jodenhaat betrof. U en ik weten dat achter elk van die struikelsteentjes het verhaal schuil gaat van een in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s weggevoerde en vermoorde Joodse stadsgenoot. Een leeghoofd weet dat niet, maar ontdekte het wellicht pas toen hij (of zij) las over de ophef om de verdwijning.”
        De volledige column is te lezen via deze link.