NIEUWS

Theaterhoorspel over de (ook
Dordtse) familie Van Hechten

In theater De Liefde in Haarlem gaat vrijdag 29 april om 20.30 uur een zogenoemd live hoorspel over liefde, oorlog en verraad in première, dat gebaseerd is op de geschiedenis van de joodse familie Van Hechten. Nazaten van deze familie, ook wel geschreven als Van Hegten, hebben in Papendrecht en Dordrecht gewoond. De regisseur van het hoorspel, Hans van Hechten, is een geboren Dordtenaar (1946).

affiche Theaterhoorspel over de (ook Dordtse) familie Van Hechten  in Haarlem

Het affiche van de voorstelling in Haarlem.
Foto Toneelgroep De Stoelen

Zoektocht
‘Van over de rivieren’ heet de toneelproductie die ook door Van Hechten is geschreven. Behalve op de 29ste zijn er voorstellingen op 30 april (20.20 uur) en op 1 mei (15.30 uur). Tickets zijn verkrijgbaar via het theater (theaterdeliefde.nl). Hans van Hechten is artistiek leider van de toneelgroep De Stoelen. De cast daarvan speelt het stuk, aangevuld met violiste Suzanne Groot.
        Het hoorspel is het resultaat van een zoektocht die Van Hechten ondernam naar zijn joodse roots. De herkomst van zijn voorouders is te herleiden tot twee joodse broers die in de 18de eeuw de jodenvervolging in Duitsland ontvluchtten. “Ze trekken naar Nederland”, licht een persbericht toe, “naar een dorp aan een van onze grote rivieren.” Het eerste deel van het live hoorspel (dat zo heet omdat het in het theater is te zien als een live uit te voeren hoorspel) geeft “een aangrijpend en hartverwarmend inzicht” in de tocht van de broers, hun ervaringen en in hun aanpassingen.
        Na de pauze volgt “het beklemmende verhaal van een katholieke vrouw die haar joodse man verraadt tijdens de Duitse bezetting. Hoe kwam zij tot deze daad en welke impact heeft dit gehad, toen en op latere generaties?”, aldus het persbericht. “We zien hoe het lot van immigranten kan omslaan en hoe steeds ingrijpender en beperkender maatregelen kunnen leiden tot rampzalige gevolgen. Het laat ook zien hoe fragiel de scheidslijn is tussen goed en kwaad. En hoe actueel dit nog steeds is.” Beide delen zijn gebaseerd op historisch materiaal en onderzoek.

steentjes voor moeder Van Hegten en haar zoon Meijer

De steentjes voor moeder Van Hegten en haar zoon Meijer in de Cornelis van Beverenstraat.
Foto Redactie Website

Achterneef
Hans van Hechten is een achterachterneef van Céline Machteld Bos (1964), een dochter van Raymonde Suzanne van Hegten. Zíj was het, die eind november 2019 in gezelschap van haar zoon Florens en Albert Coenders, in de Cornelis van Beverenstraat, voor huidig nummer 18, twee Stolpersteine kwam bekijken, zie verhaal 215. Die steentjes waren daar twee jaar eerder aangebracht voor Magcheltje van Hegten-Haas (Strijen, 1860) en haar zoon Meijer (Dordrecht, 1892). Zij is in Auschwitz omgebracht, op 7 december 1942 (79); haar zoon in Sobibor, op 16 juli 1943 (47). Vader Hartog was al voor de oorlog overleden, op 7 augustus 1936 (81). Magcheltje en Hartog waren de grootouders van Albert Coenders – die is overleden op 22 oktober 2020 (95) – en de overgrootouders van Céline.
        Hans van Hechten studeerde psychologie en is enkele jaren werkzaam geweest in een tbs-instelling en in de verslavingszorg. In 1980 maakte hij de ommezwaai naar theater. Als acteur werkte hij met verschillende regisseurs. Ook was hij regelmatig te zien op tv en in enkele speelfilms. Daarnaast schreef hij een aantal toneelstukken en meerdere hoorspelen. In 1989 begon hij ook voor toneel te regisseren. Tot op heden heeft hij ruim twintig theaterregies gedaan. De toneelgroep De Stoelen heeft “als doel het uitbrengen van eigen toneelproducties buiten de reguliere toneelprogrammering”.
        Aan Céline Bos, die de Dordtse werkgroep Stolpersteinde attendeerde op het theaterhoorspel, is zekerheidshalve gevraagd of er werkelijk al in de achttiende eeuw sprake was van jodenvervolging in Duitsland. Wordt hier niet bedoeld de 20ste eeuw? Nee, reageerde zij, het is werkelijk de 18de eeuw. “Het is wetenschappelijk uitgezocht (door Bart Wallet, hoogleraar joodse studies). De vlucht naar Nederland vanuit de omgeving van Beieren vond plaats in één van de laatste jaren voor 1800.”