NIEUWS

Plaatsen 24 laatste Stolpersteine in
Dordrecht uitgesteld tot de herfst

De 24 laatste Stolpersteine voor Dordrecht zijn gemaakt en bezorgd. Ze zullen in de herfst worden gelegd, op twee aparte dagen.

Arij Boogerman

 Arij Boogerman, met twee Stolpersteine in de hand,
wacht op 26 januari 2016 totdat een spreekster is uitgesproken.
Foto Redactie Website

Ziekte
De struikelstenen komen uit Amsterdam, waar een filiaal is geopend van de originele Noord-Berlijnse werkplaats. Begin augustus zijn ze afgeleverd bij Kees Weltevrede, die plaatsvervangend voorzitter is geworden van de Dordtse werkgroep Stolpersteine. De eigenlijke voorzitter, Arij Boogerman, heeft het voorzitterschap door ziekte noodgedwongen moeten overdragen.
        Aanvankelijk heeft de werkgroep geprobeerd de 24 laatste steentjes versneld te laten vervaardigen, zodat Boogerman zelf aanwezig kon zijn bij het leggen ervan. Het is inderdaad gelukt om ze eerder bezorgd te krijgen, maar de conditie van Boogerman is intussen zo verzwakt dat van versneld plaatsen moet worden afgezien.
        Daarop is besloten om de plechtigheid uit te stellen tot in eind september, begin oktober, ook al omdat augustus bij de vakantietijd hoort − een periode die het voor veel mensen moeilijker maakt om de steenlegging bij te wonen. Arij Boogerman heeft hiermee ingestemd.

Oneerbiedig
Wanneer nu de 24 steentjes in de herfst worden aangebracht, is nog niet bekend. Wel staat vast dat dit op twee verschillende dagen zal gebeuren, met minstens een week ertussen. Het is ondoenlijk om 24 Stolpersteine op één dag te leggen, en bovenal ook enigszins oneerbiedig. De data zullen over enkele weken op deze website en via kranten worden meegedeeld.
        Al wel wordt hier vermeld wie die 24 slachtoffers zijn, zodat belangstellenden weten in welke straat bij welk huis de steentjes in het trottoir zullen worden gemetseld. In totaal heeft de werkgroep straks 201 Stolpersteine laten leggen voor vermoorde joodse Dordtenaren. Daarmee is begonnen op 11 april 2014. Dat Arij Boogerman het plaatsen van de laatste 24 niet kan bijwonen, is zeer tot zijn verdriet; hij had het project graag in persoon willen afronden.
        De werkgroep blijft overigens na de herfst gewoon functioneren − als klankbord voor belangstellenden en ook omdat haar website nog volop in bedrijf is. Daarop staan binnenkort, los van de gebruikelijke nieuwsberichten, driehonderd achtergrondverhalen over de slachtoffers, en nog vele zijn in de maak.

Schema
De 24 steentjes zijn bedoeld voor:

1. Vier leden van de familie Frenk (Cronjéstraat 3, was 1 rood)
2. Drie leden van de familie Van der Meusen (Houttuinen 13, was 13a)
3. Vier leden van de familie De Jong (Knoopmakersgang 2 rood; opgeheven, wordt een andere locatie)
4. Hartog Kloot (Lange Breestraat 2, was 2 rood)
5. Dina Mesritz-van Beugen (Merwedestraat 6, was 6-8)
6. Vijf leden van de familie Meijer (Voorstraat 35, was 27 rood)
7. Drie leden van de familie Monasch (Voorstraat 149, was 115)
8. Twee leden van de familie Vleeschhouwer (Singel 25, was 19 rood)
9. Bernard van Dam (Vest 172, was 116).