APP

Wandeling langs de Dordtse Stolpersteine

app over Dordtse Stolpersteine

De Dordtse werkgroep Stolpersteine heeft een wandeling langs de Dordtse Stolpersteine, die te downloaden is via de gratis app van Izi.Travel.
         Deze digitale tour voert belangstellenden langs de struikelsteentjes die tot nog toe her en der in Dordrecht zijn geplaatst, in de stoep pal voor de voormalige woningen van omgebrachte Dordtse joden.

Verbinden
De app die de Tour Stolpersteine Dordrecht mogelijk maakt, is in december 2016 gelanceerd door een team van Nederlandse innovators. Zij wilden steden en hun verhalen verbinden met reizigers. Wie als buitenstaander een stad betreedt, kan via de app, al rondlopend, informatie oproepen over wat men maar wil: kunst, eten, lifestyle, winkelen of geschiedenis. Op die interesses kunnen bezoekers een stad verkennen alsof zij er wonen.
        Op de website zijn de Dordtse stadstours te vinden. Een greep uit het aanbod: het Nationaal Onderwijsmuseum, het restaurant DeliCees, de Rozenhof, museum Van Gijn, de Grote Kerk, het Nationaal Medisch Museum, het Stadhuis, Museum 1940-1945 en de Gebroeders De Witt.
        Daarnaast zijn er nog talrijke tours die zijn toegespitst op een bepaalde interesse, zoals: de literaire wandeling, het Eiland van Dordrecht, Vincent van Gogh in Dordrecht, de griendcultuur op de Deeneplaat en in polder De Hof, Water en Welvaart, de Oranjes in Dordrecht, de Art Nouveau Fietsroute en de Beroepenroute.
        Wie de route langs Stolpersteine in Dordrecht wil verkennen, hoort eerst de app te downloaden, en vervolgens te zoeken naar de ‘Tour Stolpersteine Dordrecht’. Tik op het plaatje van de Stolperstein en de tour opent zich. Belangrijk is wel dat de GPS op de smartphone is geactiveerd.

Locatie
Via het hoofdscherm van de Tour Stolpersteine Dordrecht valt hierna een kaart van Dordrecht te zien, met daarin rondjes met een nummer. Elk nummer staat voor een adres waar een Stolperstein ligt. Wie naar zo’n gepinde locatie wandelt, kan ter plekke een foto bekijken, een stuk tekst lezen of naar audio luisteren: al deze gegevens worden zichtbaar en zijn aan te klikken en hebben te maken met het desbetreffende steentje.
         Zoals gezegd is de tour, die in wezen overigens vooral een audiogids is, nog niet af. Het vergt enige tijd om de documentatie over alle al gelegde steentjes handzaam samen te vatten en in te voeren. Maar langzaam maar zeker raakt de werkgroep hiermee in elk geval bij de tijd. Een papieren folder maken met daarin uitleg over alle locaties, is straks niet meer nodig.