OPROEP

Werkgroep stapt 21ste eeuw binnen
met app over Dordtse Stolpersteine

app over Dordtse Stolpersteine

De openingspagina van de Dordtse Stolpersteine-app met de afbeelding van een steentje voor Mietje Viskoper.
Screenshot

app over Dordtse Stolpersteine

Het kaartje dat belangstellenden van de ene naar de andere Stolperstein leidt. Vooralsnog zijn er vier locaties in de app verwerkt, in 2018 volgen er tientallen meer.
Screenshot

De Dordtse werkgroep Stolpersteine heeft zich aangesloten bij de moderne tijd: zij heeft een wandeling langs de Dordtse Stolpersteine uitgezet, die te downloaden is via de gratis app van Izi.Travel.
         Deze digitale tour voert belangstellenden langs de struikelsteentjes die tot nog toe her en der in Dordrecht zijn geplaatst, in de stoep pal voor de voormalige woningen van omgebrachte Dordtse joden. In 2017 zijn er al 86 van zulke Stolpersteine aangebracht, in 2018 komen er nog dertig bij.
         De rondleiding per smartphone is nog lang niet volmaakt. Maarten Heijkoop, het werkgroeplid dat de zogenoemde ‘Tour Stolpersteine Dordrecht’ ontwikkelt, zal er geleidelijk aan meer locaties aan toevoegen. Hij is najaar 2017 begonnen met vier straten in de binnenstad, waar in april 2017 herdenkingssteentjes zijn gemetseld; het uitbouwen zal nog zeker een jaar in beslag nemen.

Verbinden
De app die de Dordtse wandeling mogelijk maakt, Tour Stolpersteine Dordrecht, is in december 2016 gelanceerd door een team van Nederlandse innovators. Zij wilden, bedachten ze in 2011, steden en hun verhalen verbinden met reizigers. Wie als buitenstaander een stad betreedt, kan via de app, al rondlopend, informatie oproepen over wat men maar wil: kunst, eten, lifestyle, winkelen of geschiedenis. Op die interesses kunnen bezoekers een stad verkennen alsof zij er wonen.
         Wat er in een stad is te zien, te doen of te beleven, wordt op deze wijze ontsloten. De verhalen die bijvoorbeeld musea, toeristische instanties, erfgoed-organisaties en de horeca willen vertellen, “worden tot leven gebracht”, zoals Izi-Travel het formuleert op zijn website. De app fungeert zo als “een wereldwijd, open en gratis platform”, direct beschikbaar voor miljoenen reizigers.
         Het invoeren van alle benodigde gegevens, inclusief de audio erover, is betrekkelijk eenvoudig, stelt Izi.Travel. “In drie makkelijke stappen stuur je jouw verhalen de wijde wereld in. Er is geen speciale technische kennis van hardware of programmering voor nodig.” Het Izi-platform maakte “een snelle groei” door, het oorspronkelijke team is uitgedijd tot een ploeg “van meer dan vijftig professionals wereldwijd”, die voortdurend de nieuwste technologie toepast.

Greep
Andere instanties in Dordrecht hebben de app ook ontdekt; de werkgroep Stolpersteine is heus niet de eerste die ermee aan de slag is gegaan. Op de website zijn de Dordtse stadstours te vinden. Een greep uit het aanbod: het Nationaal Onderwijsmuseum, het restaurant DeliCees, de Rozenhof, museum Van Gijn, de Grote Kerk, het Nationaal Medisch Museum, het Stadhuis, Museum 1940-1945 en de Gebroeders De Witt.
         Daarnaast zijn er nog talrijke tours die zijn toegespitst op een bepaalde interesse, zoals: de literaire wandeling, het Eiland van Dordrecht, Vincent van Gogh in Dordrecht, de griendcultuur op de Deeneplaat en in polder De Hof, Water en Welvaart, de Oranjes in Dordrecht, de Art Nouveau Fietsroute en de Beroepenroute.
         Aan deze mix van rondleidingen te fiets of te voet, is nu ook de wandeling langs Stolpersteine toegevoegd. Wie de route wil verkennen, hoort eerst de app te downloaden, en vervolgens te zoeken naar de ‘Tour Stolpersteine Dordrecht’. Tik op het plaatje van de Stolperstein en de tour opent zich. Belangrijk is wel dat de GPS op de smartphone is geactiveerd.

Locatie
Via het hoofdscherm van de Tour Stolpersteine Dordrecht valt hierna een kaart van Dordrecht te zien, met daarin rondjes met een nummer. Elk nummer staat voor een adres waar een Stolperstein ligt. Wie naar zo’n gepinde locatie wandelt, kan ter plekke een foto bekijken, een stuk tekst lezen of naar audio luisteren: al deze gegevens worden zichtbaar en zijn aan te klikken en hebben te maken met het desbetreffende steentje.
         Zoals gezegd is de tour, die in wezen overigens vooral een audiogids is, nog niet af. Het vergt enige tijd om de documentatie over alle al gelegde steentjes handzaam samen te vatten en in te voeren. Maar langzaam maar zeker raakt de werkgroep hiermee in elk geval bij de tijd. Een papieren folder maken met daarin uitleg over alle locaties, is straks niet meer nodig.